Allergi

  • Generelt om allergener og allergenmærkning

    Eftersom visse almindelige ingredienser i levnedsmidler, f.eks. mælk og nødder, kan forårsage allergiske reaktioner, er det nødvendigt at kontrollere potentielle allergirisici meget omhyggeligt. I vores kvalitetssystem har vi rutiner til at kontrollere allergener i hele produktionskæden fra indkøb af råvare til færdigt produkt. Da vi er meget bevidste om de problemer, den allergiske forbruger konfronteres med i sine levnedsmidler, arbejder vi kontinuerligt med forbedringer for at mindske antallet af allergene ingredienser og risiko for kontaminering.

    I det færdige produkt er alle ingredienser, ned til mindste detalje, altid angivet på listen med ingredienser på emballagen. Den ingrediens, der indgår med den største mængde i produktet, står altid øverst på listen. De øvrige ingredienser angives derefter i faldende rækkefølge, så den ingrediens, der står sidst, er den, der er mindst af i produktet. Hvis en allergen er en ingrediens eller del af en ingrediens i et produkt, er allergenen altid med på ingredienslisten helt i overensstemmelse med gældende lovgivning.

    På de fleste af vores produktionslinjer producerer vi produkter med forskellig smagstilsætning. Når vi skifter mellem forskellige produkter, har vi rutiner, der omfatter en meget omhyggelig rengøring. På trods af den meget omhyggelige rengøring kan vi dog ikke udelukke, at små mængder af en allergen forbliver tilbage på linjen og kan overføres til næste produkt, eftersom dele af produktionen sker i et lukket system, hvor linjen ikke kan adskilles særligt ved rengøring. I sådanne tilfælde, hvor der er risiko for, at der kan være små spor af en allergen i et produkt på trods af en meget omhyggelig rengøring, afmærker vi produktet med "Kan indeholde … ". Denne mærkning indebærer altså ikke, at der altid findes spor af allergenen, men er en information om, at der i enkelte tilfælde kan være risiko for små mængder i produktet. Vi følger anbefalingerne i branchens allergiretningslinjer og mærker i overensstemmelse med kontrolmyndighederne.

    Vi anbefaler, at allergiske forbrugere altid læser ingredienslisten og den eventuelle spormærkning.

  • Hvordan ser jeres allergenmærkning ud?

    Fra 2012 har vi valgt gradvist at ændre vores mærkning af de allergener, som kan forekomme i meget små mængder, fra ”Kan indeholde spor af ...” til kun ”Kan indeholde ...”. Vi mener, at det er et mere korrekt udtryk, da mange af vores produkter indeholder nødder, og at det ofte er nødder, som kan forurene næste produkt på produktionslinjen. Der er således ikke tale om spor af nødder, men oftest et lille stykke nød – eller måske endda en hel eller en halv nød.

    I december 2014 træder de nye EU-mærkningsregler i kraft, og herefter vil den nye mærkning findes på alle vores produkter. Disse nye mærkningsregler indebærer, at vi i de fleste tilfælde angiver de allergener, som indgår i opskriften, med fed skrift. (Eksempel: sukker, kakaomasse, mælkepulver, kakaosmør, emulgator (sojalecitin), aroma).

  • Mange er i dag allergiske over for nødder. Hvordan håndterer I det?

    VVi ved, at det er svært at være allergiker i dag. Men størstedelen af vores kunder vil gerne have chokolade med nødder. Det er de færreste af vores kunder, der er ekstremt allergiske. Vores opgave er at producere og sælge chokolade, som vores kunder vil have, og for at vi kan være konkurrencedygtige på langt sigt, skal vi have den fleksible fremstillingsproces, vi har i dag, hvor flere lignende produkter fremstilles på samme linje.

    Vi er dog bevidste om det problem, denne fremstillingsproces medfører for lige præcis nøddeallergikere, og har derfor meget strenge rutiner både for rengøring, og i hvilken rækkefølge produkterne fremstilles. Vi mærker også vores produkter tydeligt og følger de retningslinjer, som branchen udstikker. Disse retningslinjer er baseret på en overenskomst med Levnedsmiddelstyrelsen (Livsmedelverket) om at mærke produkter med ”Kan indeholde spor af ...”, men forudsætningen for mærkningen er, at produktionsudstyret rengøres meget grundigt.

  • Jeg er allergisk – kan jeg spise jeres chokolade?

    For at besvare dette spørgsmål skal vi først vide, hvilke ingredienser du reagerer på. Vi opfordrer alle vores allergiske forbrugere til at læse ingrediensfortegnelsen omhyggeligt for at se, om det, du er allergisk overfor, findes netop i dette chokoladeprodukt.

    1. forbindelse med produkter, hvor der indgår nødder i opskriften, er nødder angivet på ingrediensfortegnelsen. Jo længere nede på listen, desto lavere indhold.
    2. Hvis et produkt ikke indeholder nødder, men produceres på samme linje som et nøddeprodukt, skriver vi altid ”Kan indeholde …” på produktet.

    Vi er meget omhyggelige med at deklarere alle ingredienser, der indgår, men hvis du stadig er usikker, er du velkommen til at ringe til vores forbrugertjeneste og få yderligere information om produktet. Hvis du er meget overfølsom over for nødder, bør du dog nok generelt være meget forsigtig med chokolade.

  • Hvilke hensyn tager I til forbrugere, som kun kan spise ren chokolade?

    Vi lytter selvfølgelig til alle vores kunder og deres meninger. Vi ved, at det er svært at være allergiker i dag. Men størstedelen af vores kunder vil gerne have chokolade med nødder. Det er meget få af vores kunder, der er ekstremt allergiske. Vores opgave er at producere og sælge chokolade, som vores kunder vil have, og for at vi kan være konkurrencedygtige på langt sigt, skal vi have den fleksible fremstillingsproces, vi har i dag, hvor flere lignende produkter fremstilles på samme linje.

  • Hvilke allergener kan forekomme i chokolade?

    CChokolade kan ofte indeholde f.eks. hasselnødder eller jordnødder, som er stærke allergener. Chokoladeprodukter med fyld eller kiks kan også indeholde hvedemel eller æg.

  • Hvordan informerer I allergikere?

    Vi mener, at det er vigtigt, at det tydeligt fremgår, hvilke ingredienser der indgår i et produkt, så allergikere ved, at de kan stole på vores ingrediensfortegnelser.

  • Hvorfor er der nødder i al chokolade?

    Nødder, og herunder særligt hasselnødder, er en meget populær og derfor meget almindelig ingrediens i chokoladeprodukter. Det betyder, at en chokoladefabrik hver dag producerer flere produkter med nødder, også på samme produktionslinje, som producerer anden chokolade.

  • Hvorfor kan I ikke garantere, at der ikke findes nødder i chokoladeprodukter, som ikke naturligt skal indeholde nødder?

    Den moderne fremstillingsproces, vi har i dag, med mange forskellige produktvarianter, indebærer, at vi producerer forskellige produkter på samme produktionslinje. Trods rengøring kan der stadig være små mængder nøddeprotein tilbage i linjen efter fremstilling af et nøddeprodukt. Vi kan altså ikke garantere helt nøddefri produkter. Hvad vi kan gøre – og det gør vi også – er at rengøre i henhold til en fast procedure og mærke produkterne.

    1. I forbindelse med produkter, hvor der indgår nødder i opskriften, er nødder angivet på ingrediensfortegnelsen. Jo længere nede på listen, desto lavere indhold.
    2. Hvis et produkt ikke indeholder nødder, men produceres på samme linje som et nøddeprodukt, skriver vi altid ”Kan indeholde …”.

Næringsværdi

  • Hvad betyder ”GDA”, og hvordan ser mærkningen ud på ny emballage?

    ”GDA” er en forkortelse for ”Guideline Daily Amount“ og oversættes på dansk til ”vejledende dagligt indtag“. GDA-mærkningen fungerer altså som et anvisning om den mængde, du spiser. Den giver dig ernæringsinformation, som er baseret på det gennemsnit af næringsstoffer et menneske bør indtage på en almindelig dag. Informationen kan hjælpe dig med at forstå, hvor meget af hvert næringsstof du spiser hver dag, så du kan sammenligne det med de anbefalede niveauer, der findes.

  • Hvordan beregnes GDA-værdierne? Og hvad er en portion?

    GDA-værdierne beregnes efter et dagligt energiindtag på i alt 2.000 kcal. De 2.000 kcal er et anbefalet niveau for en gennemsnitlig voksen person (kvinde). Værdierne for kalorier og næringsstoffer kan variere op og ned afhængig af køn, alder og fysisk aktivitetsniveau. Personer, som får meget motion, har som regel brug for mere energi (kalorier), mens stillesiddende har brug for mindre.

    I og med de nye EU-regler for mærkning og information til forbrugere har vi nu indført en variant af det ”gamle” GDA-ikon. Vi angiver energiindhold i både kilokalorier (kcal) og kilojoule (kJ).
    En portion skal være rimelig og nem at identificere for forbrugeren og kan derfor være en række eller et antal felter af en chokoladeplade. Vi angiver energiindhold i denne portion, og hvor mange procent af et anbefalet indtag (RI) denne forbrugsenhed udgør på ikonet på forsiden. Yderligere information med komplet ernæringstabel findes på emballagens bagside.

    Referenceværdien til beregning af energi og ernæringsindhold ifølge de nye EU-regler.

    Energi 2000 kcal/8400 kJ
    Fedt 70 g, mættet fedt 20 g
    Kulhydrat 260 g, sukkerstoffer 90 g
    Protein 50 g
    Salt 6 g

Råvarer

  • Hvordan sikrer I kvaliteten på jeres produkter?

    Vi anvender udelukkende nøje udvalgte og kontrollerede råvarer og stiller høje krav til vores leverandører og medarbejdere i spørgsmål om hygiejne, sikkerhed og kontrol af ingredienserne.

  • Hvor kommer kakaobønnerne fra?

    Kakaoplanten vokser i et bælte omkring Ækvator. Store kakaoproducenter er bl.a. lande som Elfenbenskysten, Ghana og Indonesien. Omkring to tredjedele er verdensproduktionen kommer fra Vestafrika. Mindre mængder kakao produceres også af andre lande i Syd- og Mellemamerika, f.eks. Brasilien, Ecuador og Venezuela.

  • Hvorfra køber I jeres kakao?

    Marabou køber kun forarbejdede kakaoprodukter, dvs. kakaomasse, kakaosmør og kakaopulver. Disse produkter er fremstillet af kakaobønner og fremstilles dels af nogle af vores søsterfabrikker inden for koncernen og dels af eksterne producenter. Kakaobønnerne, som anvendes til de forarbejdede kakaoprodukter, vi køber, kommer fra Vestafrika og i stor udstrækning fra Elfenbenskysten.

Ingredienser

  • Kan man stole på ingrediensfortegnelsen?

    Hver pakke, du køber, beskriver altid, hvad netop det produkt indeholder. Det er derfor vigtigt altid at læse ingrediensfortegnelsen, og hvis du skulle have yderligere spørgsmål, er du velkommen til at maile eller skrive til vores forbrugertjeneste.

  • Bruger I palmeolie? Og i givet fald, hvorfor?

    Ja, vi anvender palmeolie i en række af vores produkter i fyld til chokoladestykker (plader, praliner og små stykker). Det skyldes, at palmeolien bidrager til den ønskede konsistens og smag, giver god holdbarhed og er fri for transfedt.

  • Hvad er kakaomasse?

    Kakaomasse er fint malede kakaobønner, der først er ristet og afskallet. Kakaomasse indeholder ca. 50 % fedt, såkaldt kakaosmør. Kakaomasse anvendes i chokolade.

  • Hvad er kakaosmør?

    Det fedt, der findes i kakaomassen, kaldes for kakaosmør. Man udvinder kakaosmør ved at presse kakaomasse med højt tryk mellem sigter. Her presses kakaosmørret ud gennem sigten.

Kort om chokolade

  • Hvorfor anses et kakaoindhold på 70 % for godt?

    Kakaobønnen indeholder polyfenoler, der anses for at have en antioxidativ effekt, og jo mere kakao, der indgår, desto højere indhold af disse polyfenoler. Men først og fremmest er det nydelsen og den gode smag, som vi sætter pris på ved al slags chokolade.

  • Er der mindre sukker i mørk chokolade?

    Jo flere kakaoingredienser, der er i et produkt, desto mindre sukker indeholder det, og Marabou Premium 86 % indeholder mindre sukker end mørk chokolade med et lavere kakaoindhold.

Kildesortering

Transport & Distribution

  • Hvem sælger I jeres produkter til?

    Vi sælger til grossister, f.eks. ICA, Coop, Axfood, Dansk Supermarked, FDB, NorgesGruppen, Reitan Narvesen, K-Gruppen og Tradeka/Elanto. De sælger videre til detailhandlere (butikker osv.), som igen sælger videre til forbrugere.

  • Hvordan transporteres kakaobønnerne?

    De kakaobønner, der anvendes i Mondelez International chokolade kommer hovedsageligt fra Vestafrika, primært fra Elfenbenskysten. Bønnerne dyrkes af småbønder. Der findes omkring to millioner kakaobønder i Vestafrika. De fleste bønder producerer ikke mere end 500-1000 kg bønner om året.

    Bønderne sælger deres bønner til lokale opkøbere, der rejser rundt på dyrkningsområderne. Disse opkøbere transporterer bønnerne fra avlerne til næste opkøber, som stadig findes i landet, og som blander bønnerne fra et antal bønder og sælger dem videre i større partier til eksportører i havnebyerne. I landet transporteres bønnerne med lastbil. Eksportørerne sælger derefter bønnerne til kakaoforarbejdsningsindustrien i f.eks. Europa. Bønnerne transporteres med båd fra Vestafrika til havne i Europa.

    På vores fabrikker i Europa ristes, afskalles og males bønnerne til såkaldt kakaomasse, der anvendes i chokolade. Fra kakaomassen fremstilles også kakaosmør og kakaopulver. Den færdige kakaomasse, kakaosmørret og kakaopulveret køres derefter videre til vores lokale fabrikker i tankbiler.