Bæredygtighed

Nogle bæredygtige tanker

Danskerne har nydt Marabou-chokolade i flere generationer. Med årene har vi også lært mere og mere om, hvordan man fremstiller chokolade på den bedste måde: både så det bliver så godt som muligt, men også at det fremstilles på en ansvarlig og mere bæredygtig måde.

Kort og godt handler det om mere "bæredygtig udvikling", en formulering, som FN's Brundtland-kommission har defineret således: "En bæredygtig udvikling er en udvikling, som opfylder de nuværende behov uden at bringe fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov i fare".

For os er det vigtigt, at vi arbejder med hele værdikæden – fra vores råvarer til vores produkter. Fra at den kakao, vi køber, skal være dyrket på en bæredygtig måde – både når det gælder socialt ansvar og miljø – til at vi producerer vores chokolade på en bæredygtig måde.

“En bæredygtig udvikling er en udvikling, som opfylder de nuværende behov uden at bringe fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov i fare.“

– United Nations

Cocoa Life

Marabou er en del af koncernen Mondelēz International, som er verdens største chokoladevirksomhed. Ud over vores egne nordiske varemærker Marabou, Daim og Freia finder man her chokolade fra Milka, Cadbury, Toblerone, Côte d’Or og Suchard.

For at sikre langsigtet forsyning af kakaobønner af den rette kvalitet til alle vores chokoladeprodukter opbygger vi nu et projekt, der hedder Cocoa Life. Visionen er at skabe bedre arbejdsforhold og en mere tålelig tilværelse for alle de bønder, der producerer kakao, deres familier og samfundet. Det ser vi som den grundlæggende forudsætning for en bæredygtig kakaoproduktion.

Vi fokuserer på fem områder: bedre dyrkningsmetoder, udvikling af samfundet og ligestillingen, flere kilder til forsørgelse, eliminering af skadeligt børnearbejde og bedre fremtidsudsigter for unge og endelig øget omsorg for miljøet. Selve udviklings- og uddannelsesarbejdet bliver gennemført af organisationer, vi samarbejder med, som har lang erfaring med dette: CARE International, UNDP, WWF og Antislavery International.

Gennem Cocoa Life investerer vi 400 millioner dollars i seks lande over ti år for at udvikle kakaoproduktionen. Det betyder, at 200.000 bønder og deres familier, i alt en million mennesker der er afhængige af kakaoproduktion, får en mere tålelig tilværelse.

Fremskridt

Ved udgangen af ​​2016 nåede vi 92.000 kakaobønder i over 861 kakao samfund, og dermed blev 21% af virksomhedens kakao bæredygtigt dyrket.

Du kan finde mere information om Cocoa Life her

Palmeolie

Vi bruger palmeolie i en del af vores produkter, blandt andet i fyld til chokoladeplader. Det skyldes, at palmeolien bidrager til den ønskede konsistens og smag, giver god holdbarhed og er fri for transfedt.

For os er det vigtigt, at al den palmeolie, som vi anvender, er produceret på en bæredygtig og ansvarsfuld måde. Siden 2013, har vi dækket 100% af vores behov for palmeolie igennem RSPO-certificeringssystem, som støtter en bæredygtig produktion. Desuden kræver vi, at alle vores leverandører, skal kunne levere ansvarligt dyrket palmeolie, i henhold til vores vedtagede ”Mondelez Palm Oil action plan”. Leverandører, der ikke kan leve op til dette, afbryder vi samarbejde med.

Vor arbejde giver resultater. I WWF’s seneste Palm Oil buyer scorecard, fik vi karakteren 9 ud af 9.

Ressourceeffektivitet

Bæredygtighedsbestræbelserne gennemsyrer også vores egen produktion, som for eksempel hvordan vi udvikler vores emballage, arbejder på vores fabrikker, og hvordan vi vælger at transportere vores råvarer og produkter.

Alt skal vurderes ud fra en klog tankegang omkring bæredygtighed. Mange af vores overvejelser er allerede omdannet til virkelige projekter for eksempel at reducere vand- og energiforbruget på vores fabrikker og mængden af affald, der opstår i vores produktion.

I de seneste år har vi arbejdet aktivt med en række energibesparende foranstaltninger. Og arbejdet fortsætter. Hidtil har vi for eksempel installeret frekvenskontrol på ventilationen, erstattet gamle motorer i maskinparken med nye energibesparende samt optimeret fabrikkens alarmsystem. Vi går successivt over til LED-lamper og opmuntrer personalet til at rapportere om ting, der bør udbedres som for eksempel dryppende beholdere og slanger. For at reducere affaldet arbejder vi løbende med at identificere og udbedre steder, hvor der generes spild. Det kan handle om at bygge og montere spildplader, træffe foranstaltninger for maskiner og så videre.

Hvis du vil vide mere om vores arbejde med bæredygtighed og hvad vi foretager os i Mondelēz International, kan du besøge vores nordiske hjemmeside, www.mondelezinternational.dk